“Ik ben vandaag 17 jaar en zit in het 4e jaar mechanica. Hiernaast werk ik nog.”

We hebben een transitwoning gevonden
27 June 2017
“Syrië is door de oorlog een erg gevaarlijk land geworden.”
27 June 2017

“Ik ben vandaag 17 jaar en zit in het 4e jaar mechanica. Hiernaast werk ik nog.”

Asif – Afghanistan

Alleen in België aangekomen op 14 jaar.Ik ben vandaag 17 jaar en zit in het 4e jaar mechanica. Hiernaast werk ik nog.Ik ben geboren in Afghanistan. Ik woonde er samen met mijn oom, tante, zus en neven. We kenden veel problemen met de Taliban en de militairen. Het was erg gevaarlijk, ik heb mijn land moeten verlaten. Ik was alleen en 14 jaar.
Ik was drie maanden onderweg: ik ben naar België gekomen via Iran, Turkije en Griekenland. Op de luchthaven hebben ze me naar een een gesloten centrum gevoerd waar ik één maand verbleven heb. Eens ik vrijgelaten werd, hebben ze me gestuurd naar een opvangcentrum gedurende twee maanden en daarna verbleef ik nog een jaar in een ander centrum.
Tijdens deze periode leerde ik een andere jonge Afghaan kennen. We werden vrieden. Hij sprak over Mentor-Escale en zei dat er mensen werkten die me konden helpen met de moeilijke administratieve stappen en om me in Brussel te vestigen.

Mentor-Escale heeft me vooral geholpen tijdens de periode dat ik me installeerde. In het begin ging ik vaak langs om vragen te stellen en te praten met de medewerkers. Ik vond het moeilijk om alles te begrijpen door de taal. Een opvoedster heeft me geholpen om een school te vinden en me in te schrijven.
Nu ben ik 17 jaar en praat en begrijp ik Frans goed. Ik zit in het 4e jaar mechanica en ik werk deeltijds. Alhoewel ik op dit moment niet veel tijd heb, kom ik soms nog naar Mentor wanneer ik hulp nodig of informatie heb of gewoon eens wil binnenspringen.

Wanneer ik aan de toekomst denk, denk ik vooral aan afstuderen. Ik vind het moeilijk om plannen te maken want je weet nooit hoelang je nog te leven hebt. Ik denk ook vaak aan mijn zus die nog in Kaboel is. Ze heeft twee kinderen en ik kan me hun gezichten niet goed meer herinneren. Maar nu denk ik er totaal niet aan om terug te keren naar Afghanistan, er is teveel angst en het gevaar.


Terug naar de getuigenissen