“Mentor-Escale betekent voor velen familie.”

“Syrië is door de oorlog een erg gevaarlijk land geworden.”
27 June 2017

“Mentor-Escale betekent voor velen familie.”

Sonia – Rwanda

Aangekomen in België op 15 jaar met haar jongeren broer van 12 jaar.“Mentor-Escale betekent voor velen familie”.Ik ben 21 jaar en studeer in het 1e Bachelor in een school voor verpleegkunde in Wallonië. Ik verliet mijn geboorteland, Rwanda, 6 jaar geleden wegens de politieke problemen die mijn vader kende. Ik kwam aan met mijn jongere broer die toen 12 jaar was.

Onze aankomst in België was niet gemakkelijk: ver weg van ons land, geen nieuws van onze familie, wonen in een totaal andere omgeving, een nieuwe cultuur, Frans leren, vreemden leren kennen en hen in vertrouwen nemen, niet weten wat de toekomst zou brengen,… de lijst is nog langer! Maar we kregen een toffe voogd toegewezen en we werden ook geholpen door een uitstekende advocaat. Dankzij hun toewijding en goede wil werden we uiteindelijk erkend als vluchteling.
Onze voogd sprak hierna over Mentor-Escale. Dat is een vzw die Minderjarige Vreemdelingen helpt op administratief, sociaal en psychologisch vlak. Mentor-Escale heeft voor ons een transitwoning gevonden op het moment dat we het centrum moesten verlaten. We kregen hulp van een maatschappelijk werker voor de administratieve opvolging, van een opvoeder voor onze vragen rond het dagelijks leven, van een animator voor naschoolse activiteiten en we werden geholpen met de school. Het is een goed georganiseerd kader en we leren er andere jongeren kennen. Mentor-Escale betekent voor velen familie.
Toen we de transitwoning waarin we verbleven moesten verlaten, heeft Mentor-Escale ons geholpen in onze zoektocht naar een appartement in Brussel en ons bijgestaan tijdens de ontmoeting met de eigenares. Zij ging ermee akkoord om oms het appartement te verhuren en zo konden we verhuizen naar een rustige omgeving waardoor we onze studies konden verder zetten en tegelijkertijd konden blijven genieten van de ondersteuning van de opvoeders en onze maatschappelijk werker. Mijn jongeren broer is op die manier geslaagd in zijn 4e jaar ASO en zit nu in het 5e jaar.
Onlangs zijn we opnieuw verhuisd omdat ik gestart ben met een opleiding tot verpleegster in een andere stad. Mentor-Escale heeft een andere huurder gevonden die ons appartement heeft overgenomen en heeft voor mijn broer een studio gevonden zodat hij in Brussel kon blijven.
Ze staan ons nog steeds bij tijdens moeilijke momenten, veranderingen maar ook om onze vreigde en succes te delen.


Terug naar de getuigenissen