“Syrië is door de oorlog een erg gevaarlijk land geworden.”

“Ik ben vandaag 17 jaar en zit in het 4e jaar mechanica. Hiernaast werk ik nog.”
27 June 2017
“Mentor-Escale betekent voor velen familie.”
27 June 2017

“Syrië is door de oorlog een erg gevaarlijk land geworden.”

Zykra – Syrie

Alleen in België aangekomen op 17 jaar.Syrië is door de oorlog een erg gevaarlijk land geworden.Ik kom uit Syrië. Ik ben 2 jaar in België. Ik kom uit Syrië Ik ben 2 jaar in België. Ik ben naar hier gekomen omdat er oorlog is in mijn land. Ik ben nu 19 jaar. Toen ik hier kwam, was ik 17 jaar en alleen, zonder ouders.
Syrië is een gevaarlijk land geworden door de oorlog. Ik zou jullie graag uitleggen wat oorlog doet wanneer het in je land komt, maar het is moeilijk om er de juiste woorden voor te vinden. Oorlog kan heel plots ontstaan. Alles kan goed gaan, maar de dag erna kan je alles verliezen wat je opgebouwd had in je leven. Wanneer er oorlog in je land is, brengt het honger, angst en onveiligheid met zich mee. Mensen rond jou komen om, je ouders, je vrienden, je leerkrachten, enz.

Nu zijn de meeste van mijn landgenoten vluchtelingen die over de hele wereld verspreid zijn, zoals mijn grootmoeder. Mijn grootmoeder heeft gans mijn leven voor mij gezorgd. Ze is nu in Turkije. Ik heb ze moeten achterlaten omdat ze te ziek en te oud was om de reis verder te zetten. Ik probeer om haar naar België te laten komen, maar het lukt me niet. Ik mis haar enorm!

Ik studeer kantoor in een school in Zaventem. Het is soms moeilijk voor mij omdat ik een nieuwe leerling ben en ik leer nog maar Nederlands sinds één jaar. Ik wil graag afstuderen, werken en een gezin starten. Ik hoop dat ik ooit mijn land terug kan bezoeken.

Bij Mentor-Escale hebben ze me getoond hoe ik mijn leven hier kan verderzetten. Ze hebben me eerst geholpen om een appartement te vinden en mijn papieren in orde te brengen. Dan hebben ze een school voor mij gevonden. Ze zijn er tot vandaag nog stees voor mij wanneer ik hulp nodig heb. We doen activiteiten en feestjes, we koken en eten samen. Wanneer ik ziek ben, bel ik naar Mentor-Escale. Wanneer ik me slecht voel, ga ik naar Mentor-Escale, maar ook als ik blij ben. Wanneer ik een probleem heb of wanneer ik gewoonweg met iemand wil praten, ga ik naar Mentor-Escale.
Het is heel belangrijk voor mij dat er iemand is die ik kan vertrouwen en met wie ik kan praten over heel persoonlijke onderwerpen. Ik heb niemand anders om dat mee te doen. Op school vragen ze soms of ze contact mogen opnemen met mijn ouders. Ik zeg hen dan dat ze mogen bellen naar Mentor-Escale.

Omwille van al deze redenen zeg ik dat Mentor-Escale als familie voor mij is omdat dit voor mij de betekenis is van het woord “familie”.


Terug naar de getuigenissen